سرامیک خشک نما چیست؟
سرامیک خشک نما، یک نوع روش پوشش دادن سطوح ساختمانی است که با استفاده از سرامیکهای خشک نصب میشود. سرامیکهای خشک نما عبارتند از تایلهای سرامیکی بزرگتر از تایلهای سرامیکی معمولی که برای کف و دیوارهای داخلی استفاده میشوند. این تایلها عمدتاً برای نمای خارجی ساختمانها استفاده میشوند و به صورت خشک، بدون نیاز به استفاده از مواد چسباننده سنتی مثل ماسه و سیمان، نصب میشوند.
نصب سرامیک خشک نما
روند نصب سرامیک خشک به طور کامل با سایر روش ها متفاوت است و دلیل اصلی آن، عدم استفاده از ملات می باشد. برای نصب این نما مراحل اصلی کار به صورت زیر می باشند:
- نصب زیر سازی فلزی بسیار مقاوم روی سطح نما که با بررسی های مهندسی به صورت کاملا محاسباتی و مهندسی انجام می شود.
- اتصال رانرهای آلومینیومی به زیر ساخت
- اتصال تایل های سرامیکی یا آجری با دیتیل های مخصوص به رانرهای باکسی شکل یا T شکل
نمای خشک سرامیک
نمای خشک سرامیک در گروه جدیدترین شیوه های اجرای نمای خشک می باشد که در آن ملات های سیمانی کاربرد ندارند. برای اتصال انواع متریالهای نما مانند تایل های سرامیکی و آجری در این نوع نما از زیر ساخت های فلزی استفاده شده و به دلیل کاهش وزن تحمیلی به ساختمان مزایای زیادی را به همراه دارد. تجهیزنما در ادامه به معرفی ویژگی ها، مزایا، معایب و قیمت اجرای این نوع نما و اجزا و دیتیل های مورد نیاز برای آن اشاره خواهد داشت.
انواع سرامیک نما
سرامیک های به کار رفته در نما دارای انواع مختلفی از لحاظ جنس و ابعاد می باشند . پر کاربرد ترین نوع سرامیک های نما سرامیک پرسلانی می باشند که در ابعاد مختلفی در جهان تولید می شوند . معمول ترین ابعاد مورد استفاده سرامیک های نما ابعاد 60 * 120 سانتیمتر می باشد که این ابعاد با ضخامت های 6 تا ۱۲ میلیمتر در بازار جهانی عرضه می گردد و در کشور ما ایران با توجه به محدودیت های تولید این ضخامت به 10 تا 12 میلیمتر محدود می گردد.
نمای سرامیک خشک
نمای سرامیک خشک که با نام دیگر نمای سرامیک خشک پرسلانی هم شناخته می شود، جزو دسته سرامیک های پیشرفته به حساب می آید. در پروسه تولید نمای سرامیک خشک، از دستگاه های پیشرفته برای ورقه ورقه کردن استفاده می شود. همچنین استفاده از تکنولوژی روز در مراحل پخت، سبب شده که مقاومت بسیار بالایی در برابر دما، فشار و عوامل محیطی داشته باشند.
-
پنل کامپوزیت آلومینیومی
پروفیل های آلومینیوم به سبب سبک وزن بودن نسبت به مصالح دیگر یکی از پر طرفدار ترین نماهای ساختمانی محسوب می شوند. ورقه های کامپوزیت بسیار کم وزن هستند که با وزن حدود 8- 5 کیلوگرم در هر متر مربع است. این نوع نما در برابر بقیه مصالح از قبیل شیشه، سنگ و سیمان وزن کمتری را دارد. کامپوزیت پروفیل آلومینیومی چیزی در حدود 75% سبک تر از شیشه، 90% سبک تر از سنگ، 85% کم وزن تر از سیمان و 50% سبک تر از ورق معمولی است.
-
نمای بتنی پیش ساخته
از پنل های بتنی پیش ساخته برای روکش قسمتی یا تمام نمای ساختمان یا دیوارهای ایستاده ای که برای عایق صدا، محوطه سازی و دیوارهای امنیتی، استفاده می شود که این نوع، از انواع نما های خشک به شمار می رود.
-
نمای دو پوست شیشه ای
این نوع، از دو عدد دیوار شیشه ای تشکیل شده است، که توسط یک حفره در ارتفاعات جدا می شود و برای کاهش و پایین آمدن مصرف انرژی ساختمان استفاده می شود. دستگاه های سایه زن به طور معمول در حفره نصب می شوند و متناسب با عرض آن، راهروهایی برای نظافت و دسترسی وجود دارد.
-
نمای تراکوتا
تراکوتا یک کلمه ایتالیایی است که به معنی پخته شدن است. تراکوتا یک سرامیک سنتی است که از حرارت دادن به رس تولید می شود، رس ها در کوره های مخصوص حرارت می بینند.
-
نمای هموستاتیک
هموستاتیک یک سیستم نمای شیشه ای دو لایه است برای ساختمان های بزرگ. این نوع از خطوط پر پیچ و خم در نما ساخته شده است. این مواد همانند یک عضله با منبسط و منقبض شدن در مقابل تابش نور خورشید از خود واکنش نشان می دهند.
کاربردهای نمای سرامیک خشک
نمای سرامیک خشک جزء نماهایی است که امروزه مورد توجه بسیاری از مهندسین و کارفرمایان ساختمانی قرارگرفته است .استقبال از این نما به علت ویژگیهای اشاره شده در بازار نمای ایران بسیار بالا بوده و می توان گفت جانشین نماهایی چون سنگ خشک و آلومینیم کامپوزیت شده است. نمای سرامیک خشک امروزه برای کاربری های مختلفی از جمله ساختمان های تجاری، اداری، مسکونی، ایستگاه ها، فرود گاها ، پایانه ها و بخصوص بیمارستان ها و مراکزی که اهمیت استراتژیک دارند باید مقاومت آنها در برابر عوامل مخرب محیطی مانند زلزله ،سیل و . . . بالا باشد کاربرد وسیعی داشته و شدیدا توصیه می شود .
مصلح کردن سرامیک خشک
این عمل به این علت صورت می گیرد که اگر در اثر حادثه یا هر عاملی قسمتی از سرامیکهای نما ضربه خرده و شکسته شد این قطعات دچار ریزش نشده و از رسیدن آسیب های احتمالی مالی و جانی جلوگیری به عمل آید . این کار عمدتا از ترکیب توری یا مش های فایبر گلاس با ضخامت و چشمه های مختلف با انواع چسب ایجاد می شود . اصولی ترین حالت استفاده از مش های فایبرگلاس با چشمه های کوچک ( ۴ میل در ۴ میل ) به وزن مخصوص حدود ۷۵ تا ۱۱۰ گرم با عرض ۶۰ یا ۱۲۰ سانت ( برای کم کردن پرت ) و چسب های پلی یورتان مخصوص تک جزیی با دو جزیی می باشد . به این روش که پس از قراردادن توری بر روی سرامیک چسب را به وسیله کاردک یا لیسه به آرامی بر روی سطح توری و سرامیک پخش می کنیم تا سطح کاملا صاف شود . در این روش ضخاکت چسب یک میلیمتر کافی می باشد و فقط توری باید کاملا به وسیله چسب به سطح سرامیک متصل شده باشد .
سیستم نمایان شامل انواع زیر می شود
-
سیستم فاوتون (FAVETON ) :
این سیستم که اولین بار توسط کارخانه تولید سرامیک فاوتون اسپانیا ارائه گردید یکی از پرکاربرد ترین انواع دیتایل اجرایی سرامیک خشک در ایران می باشد ، این سیستم کاملا مهندسی شده است و تمام قطعات به کار رفته در این سیستم دارای تاییدیه های آزمایشگاهی از اروپا هستند .در این روش تایل های سرامیک خشک پرسلانی بوسیله قطعات کلیپس استینل لس استیل ، بر روی ریل های آلومینیومی زیر سازه در فواصل مشخص شده متصل می گردند.رنگ کلیپسها با رنگ سرامیک انتخابی بوسیله رنگ پلی استر با روش الکتروستاتیکی یسکان می گردد و محل اتصال سرامیک به ریل نیز، لاستیک های EPDM با کیفیت بالا جهت جلوگیری از لغزش سرامیک ها قرار می گیرند . لازم به ذکر است دیتایل های ارائه شده شرکت تجهیز نما نیز شامل همین سیستم و با تغییرات کوچکی برای بهبود عملکرد این سیستم می باشد . لاسیتک طراحی شده در ژوئن عمودی در رانر های باکس و دوبل این سیستم باعث آب بندی بهتر درزهای عمودی این سیستم شده و از جابه جایی سرامیک ها در راستای افقی نما جلوگیری کرده و باعث می شود که پس از گذشت چندین سال از اجرای نما، ژوئن های عمودی نما همچنان زیبا ،صاف و بدون تغییر باقی بماند .
-
سیستم ماسا ( masa ) :
سیستم ماسا توسط یک شرکت اسپانیایی که در زمینه طراحی و تولید یراق آلات نصب فعالیت می کند ، طراحی شده است . کمپ های سیستم ماسا برای نصب سرامیک پرسلانی به طوری طراحی شده اند که بدنه کلمپ کاملا در پشت پنل قرار می گیرد اما لبه های نگهدارنده سرامیک از روی پنل نمایان است . به همین دلیل این سیستم در گروه سیستم های نصب نمایان ( مشهود ) قرار می گیرد . کلمپ ها در این سیستم انواع مختلفی دارند که بسته به جایگاه آنها در سیستم نصب شکل آنها قابل تغییر است . کلمپ ها در این سیستم نقش نگهدارنده پنل را به عهده دارند و با ساختار مکانیکی به اجزای سیتم متصل می شوند و به ما این امکان را نیز میدهند تا به راحتی در هر قسمتی از نما ، سرامیک ها را تعویض کنیم. سیستم ماسا طراحی شده برای نصل پنل هایی با ضخامت کم می باشد همچنین در سیستم ماسا نیازی به ماشین کاری بر روی پنل ها نداریم . حالت بهینه استفاده از این سیستم در چتیدمان افقی با بندهای افقی و عمودی در امتداد هم می باشد . سیستم ماسا دارای فنر از جنس فلز و ضربه گیر است که از لرزش پنل ها جلوگیری می کند.
-
سیستم ترک :
این سیستم نیز یکی از پرکاربردترین سیستم های اجرای سرامیک خشک نما در کشور می باشد که اولین بار از کشور ترکیه وارد شده و به همین نام مشهور است .ظاهر این سیستم نیز مانند سیستم فاوتون می باشد در این روش کلیپس هابه گونه ای به پروفیل های رانر آلومینیومی اتصال پیدا می کنند که سرامیک در داخل لبه نگهدارنده آنها قرار گرفته و توسط آن ها مهار می شود. بست های این سیستم در سطح نمای سرامیک قابل رویت می باشد. بنابراین به منظور جلوگیری از جلب توجه می توان آن ها را با
رنگ های کوره ای الکترواستاتیک متناسب با رنگ سرامیک پوشش داد. بزرگترین ایراد این سیستم نبود تست ریپورت های آزمایشگاهی برای بررسی فنی قطعات این سیستم و همچنین ضخامت پایین قطعات نگهدارنده استیل در این سیستم به علت پایین آوردن قیمت تمام شده در این سیستم می باشد. اما به خاطر ارزان بودن این سیستم استقبال زیادی میان مجریان نماهای خشک از آن شده است.
-
کلیپس چهار طرفه :
در این سیستم کلیپس ها یا کلمپ های مخصوصی طراح شده اند که می توانند هم زمان چهار گوشه از ۴ عدد سرامیک را مهار کنند ، در این روش برای کاهش قیمت تمام شده متریال رانرهای آلومینیومی حذف شده و این کلیپس ها مستقیما بر روی زیر سازی فولادی پیچ می شوند . این سیستم دارای ایرادات فنی می باشد که شامل نبود فاصله جهت ریگلاژ نما و در نتیجه ایجاد پستی و بلندی در نماست و همچنین انتقال نیروهای کششی و فشاری ایجاد شده در نما به سرامیک هاست که ممکن است منجر به شکست سرامیک های نما به مرور زمان شود .
سیستم های پنهان شامل انواع زیر می شوند
-
سیستم انکربولت (کیل ) :
این سیستم در واقع زیر ساختی است ، شامل پروفیل های افقی که توسط شبکه ای از ریل های عمودی محکم سر جای خود نگه داشته شده است .در این روش سوراخ هایی به وسیله دریلهای پیش رفته در سرامیک ایجاد می شود که عمق این سوراخ ها به صورت حدیده ای باز تر ورودی مته است و Anchor ( انکر ) یک نوع پیچ است که با قرار گرفتن داخل تایل ها باز خواهد شد و جای خود را محکم می کند . انکرها برای متصل کردن کلمپ های آلومینیومی به سرامیک های پرسلانی طراحی شده اند . کلمپ ها قطعاتی هستند که به تایل های سرامیکی می چسبند و درون شیارهای ریل افقی می روند . در نهایت تایل سرامیک پرسلانی از پروفیل های افقی زیر سازی آویزان می شود و توسط پیچ هایی به ریل محکم می شود .
-
سیستم شیاری :
در این روش در پشت سرامیک ها شیارهای موربی ایجاد می شود و درون این شیارها کلیپسها یا کلمپهایی از جنس آلومینیوم قرار می گیرند و با چسب محکم می شوند، سپس تایلهای آماده به صورت هنگ بر روی ریلهای افقی آلومینیومی کار شده بر سازه نصب و رگلاژ می شوند. قابل توجه است که ایجاد شیارهایی به عمق چند میل بر روی سرامیک ها باعث ضعف و شکنندگی سرامیک در این نقاط می شود.
-
روش پیمی :
این روش در سرامیک های با ضخامت بالا کاربرد دارد ( در سنگ خشک نیز استفاده می شود ) ،در این روش در ضخامت رامیک سوراخهایی ایجاد می شود و از طریق پیم هایی از جنس استیل سرامیک ها بر روی هم قرار می گیرند . قابل توجه است که به علت تضعیف سرامیک در این نقاط احتمال شکسته شدن سرامیک ها بالا می رود و این روش حتی در سنگ های خشک نیز توصیه نمی گردد .
-
روش چسبی :
این روش مخصوص سرامیک هایی با ابعاد بالا و ضخامت پایین ( وزن پایین )می باشد .( برند نئولیت ) در این روش سرامیک ها به وسیله چسب های مخصوصی مستقیما بر روی رانرهای خود چسبیده می شوند و یا درون قابلهای آلومینیومی چسبیده شده و این قابها بر روی زیر سازی مخصوص نصب می گردند .
سوالات متداول سرامیک خشک نما
سرامیک خشک نما چیست؟
سرامیک خشک نما، یک نوع روش پوشش دادن سطوح ساختمانی است که با استفاده از سرامیکهای خشک نصب میشود. سرامیکهای خشک نما عبارتند از تایلهای سرامیکی بزرگتر از تایلهای سرامیکی معمولی که برای کف و دیوارهای داخلی استفاده میشوند. این تایلها عمدتاً برای نمای خارجی ساختمانها استفاده میشوند و به صورت خشک، بدون نیاز به استفاده از مواد چسباننده سنتی مثل ماسه و سیمان، نصب میشوند.
یکی از پرکاربردترین سیستم های اجرای سرامیک خشک نما در کشور کدام است؟
ترک یکی از پرکاربردترین سیستم های اجرای سرامیک خشک نما در کشور می باشد که اولین بار از کشور ترکیه وارد شده و به همین نام مشهور است .ظاهر این سیستم نیز مانند سیستم فاوتون می باشد در این روش کلیپس ها به گونه ای به پروفیل های رانر آلومینیومی اتصال پیدا می کنند که سرامیک در داخل لبه نگهدارنده آنها قرار گرفته و توسط آن ها مهار می شود. بست های این سیستم در سطح نمای سرامیک قابل رویت می باشد.
نصب سرامیک خشک چقدر زمان میبره؟